Търсене на имоти

Китайци изобретиха самопочистващи се дръжки за врати

Дръжките на вратите задържат изключително много микроби, а както е известно, китайците са едни от най-големите маниаци на тема бактерии и стерилност. Ето защо, не е изненада, че именно представителите на тази нация, Сум Минг Вонг и Кин Понг Ли са проектирали дръжка за врата, която използва светлина, за да се стерилизира постоянно. Възпитаниците на Университета в Хонг Конг, мотивирани от тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 г., който причини над 8000 смъртни случая и стотици хиляди заразени, те описват своето изобретение като по-ефективна алтернатива на настоящите химически базирани процеси на почистване.

Съставена от стъклена тръба с алуминиеви капачки на всеки край, дръжката на вратата е с фотокаталитично покритие, направено от минерал, наречен титанов диоксид, който се смила във фин прах. Този тънък слой е в състояние да разлага бактерии чрез химическа реакция, която се активира от UV светлина. Дръжката се захранва от вътрешен генератор, който преобразува кинетичната енергия от честото движение при отварянето и затварянето на вратата в светлинна енергия, за да може UV светлината непрекъснато да свети.
 
Снимки: dezeen.com

Както обясняват Сум и Кин, цитирани от изданието dezeen.com, дръжките на обществените сгради и помещения са горещи точки за бактерии, особено в тоалетните. "Знаехме, че много инфекции могат да се разпространят чрез контакт, например, SARS, MERS, болести на устата и Candida auris", казват те и добавят: "В днешно време хората използват химически почистващи материали за обществените площи, но това е едновременно лесно да се изтрие и е вредно за човешкото тяло. Нашето изобретение е с висока издръжливост и Е ефективно“. Тандемът подчертава, че по време на лабораторните тестове на новата анти-бактериална дръжка, 99,8% от микробите са били унищожени!

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини