Търсене на имоти

Европарламентът прие резолюция за присъединяването на България към Шенген

Следващата и окончателна стъпка е одобрението от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, където е необходимо пълно мнозинство

Европарламентът прие резолюция за присъединяването на България към ШенгенЕвропейският парламент прие с 487 гласа "за", 77 "против" и 29 "въздържал се" резолюция, с която подкрепи присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. С това процедурата в ЕП по въпроса е изчерпана.

Следващата и окончателна стъпка е присъединяването на двете страни да бъде одобрено Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, където е необходимо постигането на пълно мнозинство. Очакванията на унгарското председателство на ЕС, което приключва следващия месец, са, че по темата ще има развитие на заседанието на Съвета през септември.

В последвалото обяснение на отрицателен вот евродепутат, представител на британските консерватори, изрази недоверие в готовността на двете страни за приемане в зоната. Според него България и Румъния могат лесно да се превърнат в източник на миграция към Франция и Великобритания.

Германски евродепутат изрази мнение, че преди Шенген да бъде разширен, София и Букурещ трябва да бъдат убедени с политически средства да предприемат повече стъпки за борба с корупцията и организираната престъпност.

По думите на евродепутатите, подкрепили присъединяването на България и Румъния, необходимо е след влизането на двете страни в свободното от граничен контрол пространство да бъдат предприети допълнителни стъпки като подобряване на обучението на граничарите и резултатите да бъдат докладвани на всеки шест месеца.

След това на пресконференция евродепутатът Карлуш Коелю изрази очакване утре да бъде определена датата, на която ще бъде взето окончателното решение за приемане на България и Румъния в Шенген. Коелю, който е докладчикът на ЕП по този въпрос, съобщи, че се очаква на утрешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург да бъде одобрена датата за решение. Според него при всяко положение тя ще бъде в рамките на настоящата година.

Коелю изрази ясно очакване Съветът да приеме същото решение, както днес направи ЕП с утвърждаването на доклада запълната готовност на двете страни за присъединяване към Шенген.

Съветът ще заседава утре в Люксембург, като темата е включена в дневния ред. На предстоящата среща България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Източик: БТА


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини