Търсене на имоти

Азиатските пазари на недвижими имоти привличат все повече купувачи

Глобалният консултант за недвижими имоти JLL съобщава, че няколко града в Азия се оформят като конкурентни пазари на недвижими имоти, тъй като инвеститорите и жителите им все повече отчитат фактори като качество на живот, иновации, управление и устойчивост при решенията си за инвестиции. Последното съвместно проучване на JLL и „The Business of Cities“ сочи, че  икономическите показатели на един град вече не са основната тежест при взимането на тези решения – по-важна се оказва общата конкурентоспособност, измерена в над 500 индекса.

Стюарт Кроу, изпълнителен директор на капиталовите пазари в JLL Asia Pacific, цитиран от World Property Jоurnal казва: „Повече източници на капитал са насочени към икономики в Азия, които имат предимства за качеството на живот, възможности за иновации или институционална сила“. Установени световни градове, предлагащи такива силни страни са Сингапур, Токио, Сеул, Пекин, Шанхай и Хонконг, и те са привлекли инвестиции в размер на общо 65,3 милиарда щатски долара през последните три години, посочват анализаторите в доклада.

Докладът идентифицира Гуанджоу, Шенжен, Тайпе, Нанкин, Мумбай, Куала Лумпур, Банкок и Делхи като групата на „развиващите се световни градове“, към които има интерес, тъй като те продължават да обслужват по-високо ниво на вътрешно търсене и стават все по-опитни шлюзове за международните търговия и капитал. Всъщност, Гуанджоу и Шенжен са събрали общо 1,6 млрд. долара от чуждестранни инвестиции в недвижими имоти от началото на 2019 г. Проучването на JLL определя основните тенденции, които ще имат най-голямо значение за клиентите в бъдеще, тъй като техните търсения са под влияние на различни технологични смущения, изменението на климата и геополитическото напрежение.

Освен всеобщата конкурентоспособност на града, JLL посочва, че онези градове, които успешно се адаптират към новите икономически модели, ще се радват на нови източници на търсене на недвижими имоти и ще привличат по-големи трансгранични инвестиции, както следва:

- Иновационната икономика изисква местата да станат гъвкави, да оптимизират пространството и да разрушат бариерите в сградната употреба. Моделът подновява фокуса върху централните бизнес места като места за сътрудничество, иновации, групиране и комерсиализация.
- Опитът в икономиката усилва очакванията на клиентите за услуги по заявка,  персонализирани преживявания и насърчава комбинирането на дейности в места с висок потенциал.
- Икономиката на споделяне насърчава нарастването на новите модели на живот и работа (включително съвместна работа и съвместен живот), повишава търсенето на лесно конфигурируеми места за наем и увеличава възвръщаемостта от ефективното използване на пространството и активите.
- Кръговата икономика създава императив за сградите да станат по-ефективни и устойчиви в експлоатация и да постигнат по-голяма плътност чрез споделена заетост и по-дълъг живот на активите.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини